Zupa grochowa

Zupa grochowa jest jednym z najbardziej popularnych dań serwowanych w polskich domach. Na pewno każdy doceni jej niepowtarzalny smak, aromat i wspaniale gęstą konsystencję. Zupa grochowa przygotowywana jest na wywarze mięsnym, lub na kościach, ale mięso jest bardzo ważnym składnikiem takiej zupki. Prawdziwa grochówka jest przygotowywana na boczku, mięsnych kawałkach i oczywiście na grochu. Najlepiej jest dzień wcześniej przed planowanym przygotowaniem takiej zupki, namoczyć groch w wodzie. Wtedy szybciej będzie się gotował i będzie miękki. Niektórzy cenią w zupce „papkowatość”, czyli bardzo mocno rozgotowany groch. Inni jednak wolą żeby ten groch był wyczuwalny. Jest na to rada, kiedy gotujemy groch wsypujmy go miarowo, niech część grochu się rozgotuje tworząc gęstą zawiesinę, a następną część dodajmy w połowie gotowania, aby groszek zrobił się tylko miękki. Grochówkę jada się z ziemniakami. Zawsze na koniec gotowania dodajemy aromatycznego majeranku, który nadaje wspaniałego zapachu tej smacznej potrawie.

Leave a Reply