Różnorodność podstawą zdrowia

To, co jest niezmiernie ważne przy przygotowywaniu posiłków w domu, to dbanie o to, by były one jak najbardziej zróżnicowane. Nasz organizm do sprawnego funkcjonowania potrzebuje wielu różnorodnych składników i permanentny brak jednego z nich może powodować stany chorobowe. Branie dodatkowych suplementów i odżywek nie jest najlepszym pomysłem do standardowego stosowania. Zdecydowanie zdrowszym i lepszym pomysłem, bo na całe życie, jest urozmaicanie sobie swoich codziennych posiłków. Dzięki temu, nie żyjąc z „miarką” w ręku, nie śledząc i nie zapisując wszystkiego, co jemy, aby optymalnie dostosowywać swoje posiłki, jesteśmy w stanie sprawić, że nasz organizm będzie zaopatrzony we wszystkie składniki, jakie są mu niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Najważniejsze jest, aby naszym codziennym nawykiem było zjadanie odpowiedniej porcji warzyw i owoców, picie odpowiedniej ilości wody i regularne spożywanie posiłków. Myślę, że każdy kucharz i dietetyk to potwierdzi. Należy dostosować kulinaria potraw do naszych wymagań i umiejętności, ora po to, by uzyskać smaki, o jakie nam chodziło. Nie jest to proste, bo zazwyczaj istnieje wiele dróg porowadzących do tego samego celu, ale z czasem stanie się na pewno nawykiem. I to dobrym nawykiem.

Leave a Reply