Niezapomniany smak pierożków

Dla wielu z nas Wigilia i Boże Narodzenie kojarzy się oczywiście z pierogami. Znam takich, którzy pierogami raczą się na wieczerzy wigilijnej, bożonarodzeniowym śniadaniu, obiedzie i kolacji. Nie zapominają o pierogach i drugiego Dnia Świąt. Jeśli tylko ilość pierogów jest odpowiednia, smakosze wcinają je aż do Nowego Roku. Tradycyjne pierogi wigilijne można zrobić już dzień wcześniej, gdyż wiadomo, że w wigilijny wieczór jest jeszcze wiele rzeczy do zrobienia. Sekret pierogów tkwi w cieście i odpowiednio skomponowanym nadzieniu. Ciasto zatem powinno mieć odpowiednią grubość, winno być nie za cienkie i broń Boże nie za grube. Musi łatwo się lepić i nie poddawać łatwo gorącej wodzie inaczej cały farsz wycieknie jeszcze podczas gotowania a pierogi okażą się po prostu puste. Farsz natomiast to mieszanina kiszonej kapusty, gotowanych grzybów i przypraw, które nadają wyjątkowy smak nadzieniu. Proporcje zależą od zasobności naszego portfela, bogata wersja pierogów to nadzienie składające się w trzech częściach z grzybów i jednej części z kiszonej kapusty. Pierogi serwujemy delikatnie podgrzane i okraszone tłuszczykiem, na przykład oliwą.

Leave a Reply