Kuchnia polska

Kuchnia polska jest wyposażona w szereg aromatycznych ziół i przypraw, jak również w przetwory, które są samodzielnie przygotowywane w domu. W kuchni polskiej nie może zabraknąć bigosu, ziemniaków i kotletów, gołąbków, surówek, kompotu, czy zup różnego rodzaju. Gotujemy smacznie, ale i tłusto. Bazujemy na produktach które możemy kupić w sklepie, lub wyhodować na działce. Jemy mięso wieprzowe, wołowe, i drób. Smażymy placki ziemniaczane i racuszki. Na deser znakomitym rozwiązaniem są również galaretki z owocami i bitą śmietaną. Knedle, pyzy, pierogi z grzybami, prażuchą, z kapustą, serem białym czy mięsem. Wszystkie potrawy są bardzo smaczne. Zazwyczaj dziedziczymy umiejętności kulinarne po rodzicach czy dziadkach. Gotujemy potrawy, które znamy z dzieciństwa i które są charakterystyczne dla naszego regionu. Kuchnia polska jest uważana za dobra również poza granicami kraju. Jest bardzo bogata w różnego typu przepisy, które wykorzystywane są przez nas na co dzień. Oczywiście coraz częściej do kuchni polskiej przenikają inne kuchnie, które stanowią część pożywienia w ówczesnych czasach. Mowa w tej chwili o potrawach włoskich, francuskich, chińskich, meksykańskich, japońskich, czy węgierskich np. gulasz.

Leave a Reply